Oluklu mukavva iki düz kağıt arasına yiv ile dalgalandırılmış kağıt konulmasıyla oluşur. Genellikle 0,25 mm altında olmaz ve kağıt levha, koli ve kutu üretiminde kullanılır.
Tarihçe İlk olarak 19.Yüzyıl ortalarında İngiltere’de nakliye sırasında zarar görebilecek malzemelerin paketlenmesinde kullanılmıştır. Türkiye’de ise ilk olarak, üretilişinden 83 yıl sonra İzmit’te SEKA tarafından üretilmiştir. Dünya ülkelerinin oluklu mukavva üretim sıralaması şöyledir; Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere, İspanya, Türkiye.
Oluklu mukavvanın 4 ana dalgası ve bunlardan oluşan dalga kombinasyonları mevcuttur; A dalga, B dalga, C dalga, E dalga, B+C dalga, B+A dalga, E+B dalga, B+C+C dalga, C+B+E ve B+C+A dalga.
Oluklu mukavvayı ideal paketleme malzemesi haline getiren nitelikleri şunlardır;
Oluklu Mukavva Üretimi; Oluklu mukavva üreten makinalar dakikada ortalama 100 ile 200 metre hızda üretim yapsalar da aslında Oluklu mukavva üretim makinalarının üretim kapasitesi birkaç faktöre bağlıdır, bu nedenle kesin bir rakam vermek zordur. Ancak, genellikle oluklu mukavva üretim makineleri dakikada onlarca ve yüzlerce metre oluklu mukavva üretebilirler. Bu değer, kullanılan makinenin tipine, boyutuna, teknik özelliklerine, operasyonel ayarlarına ve üretim hızına bağlı olarak değişiklik gösterir. Makinenin dakikada kaç metre üretim yapacağına dair kesin bir rakamı belirtmek için, kullanılacak olan spesifik bir makine modelinin üretim kapasitesine ve hızlarına bakmak gerekir.
Kağıtlar hassas olduğu için böyle bir hızda zedelenebileceklerinden bu makinalar çok hassas bir mekanizma kurularak üretilmiştir. Üretim sırasında kağıtlar, kolayca kıvrılması ve tutkallanması için yüksek buhar basıncı verilerek nemlendirilirler. Kağıtlar şekillendirilip plaka haline getirildikten sonra 120 -180 C° fırınlarda kurutularak nemlerinden arındırılırlar.